Klecks
Klecks
Klecks
Overzicht
Klecks-bundelvooruitzicht 2017 – Januari

De toch wel grootste traditie ter wereld is het schrijven van lijstjes in december, omdat al het lopende proza al is verschoten, elk mooie bruggetje tussen twee soort-van-verwante alinea’s in de voorgaande maanden al is verbruikt. Wie zijn wij om daarvan af te wijken? Klecks blikt vooruit naar de bundels die ons in 2017 hopen te overdonderen. Wat hebben uitgevers inmiddels aangekondigd? Vandaag spitten we januari door, in de loop van de week de rest.

Hans Andreus - Verzamelde gedichtenHans Andreus, Verzamelde gedichten

Naar aanleiding van de gedichtenweek publiceert Prometheus het verzamelde dichtwerk van drie dichters, waaronder dat van Hans Andreus, die doorgaans tot de vijftigers gerekend wordt en eigenlijk Johan Wilhelm van der Zant heette. Hij debuteerde in de poëzie met Muziek voor kijkdieren, in 1951, en zijn laatste bundel was Holte van licht in 1976.

Naast poëzie schreef Andreus veel meer – onder andere een flinke hoeveelheid kinderboeken. (RtN)

Vicky Franken - RöntgenfotomodelVicky Francken, Röntgenfotomodel

Toen Meander haar tien jaar geleden vroeg waar ze, wat uitgeven betreft, nog op wachtte, antwoordde Francken dat ze eerst helemaal tevreden wilde zijn met wat ze op papier zette. ‘Eerder gebeurt er niets.’ In januari gebeurt er iets: haar debuutbundel Röntgenfotomodel verschijnt bij De Bezige Bij.

De aankondiging meldt dat in de bundel een lichaam ‘tegen het licht gehouden’ zal worden, ‘om te onderzoeken wat eraan schort, om te bepalen waar het licht doorlaat. Het lijf blijkt sterker dan gedacht.’ Francken won eerder al Write Now! publieksprijs en Meander Dichtersprijs, en ontving daarnaast de Hollands Maandblad Schrijversbeurs voor haar poëzie. Het maakt benieuwd. (RtN)

hofman_tim_thumbTim Hofman, Gedichten van de broer van Roos

WIDM-winnaar, BNN-presentator, DWDD-tafelheer en binnenkort ook D-, uh, dichter: in januari verschijnt het poëziedebuut van Tim Hofman bij Meulenhoff. ‘Zijn eigenlijke passie is altijd de rijmkunst geweest’, aldus de aankondiging – hij schrijft al 14 jaar gedichten.

Meulenhoff geeft ons 96 bladzijden aan poëzie, wisselend tussen grappige en technische, lichte en klassieke verzen. ‘Soms zwaar, soms licht. Maar elke keer raakt het iets. Een beetje om te lachen, een beetje om te huilen.’ (RtN)

kavafis_thumbK. P. Kavafis, Verzamelde gedichten

Hij figureerde al in Nachoem M. Wijnbergs VSB-genomineerde bundel Van groot belang, en vanaf gedichtendag hoef je niet meer langs de antiquariaten om z’n gedichten terug te vinden, want ook K. P. Kavafis wordt door Prometheus integraal heruitgegeven. De summiere prospectus doet vermoeden dat het om de vertalingen van Hans Warren en Mario Molengraaf gaat, gezien een citaat van die laatste het omslag vergezelt. De liefhebber hoopt op een tweetalige editie van de dichter wiens nostalgische werk misschien het best door hemzelf wordt samengevat in regels als ‘Halfeen. Hoe is de tijd voorbijgegaan. / Halfeen. Hoe zijn de jaren voorbijgegaan.’ (RtN)

nuyts_tijs_thumbTijl Nuyts, Anagrammen van een blote keizer

Als je in een interview achtereenvolgens naar Wittgenstein en een twaalfde eeuwse theoloog verwijst, kun je rekenen op onze aandacht. Nuyts’ poëzie draait, zegt hij verder, om ‘“het gevaar de dingen te noemen” en “het plezier de dingen te noemen”.’ Een wat ons betreft interessante fascinatie, die in de voorpublicaties uitloopt op regels als de volgende (uit ‘aborg 2’): ‘zij begrijpen niet dat wij niet / naar de woorden luisteren / maar naar hun eelt’. Nuyts lijkt dat eeltspoor te volgen langs verschillende westerse en niet-westerse dichters en denkers, en het nieuws – zonder zich daarbij al teveel zorgen te maken over het verschil tussen die twee schijnbaar verschillende werelden. (HHtN)

Tonnus Oosterhof, Teller noemer

Na het kritische succes van zijn roman Op de rok van het universum is Oosthof terug met een nieuwe bundel gedichten. De website van De Bezige Bij is er op het moment van schrijven nog niet helemaal uit of de bundel nu Teller noemer genoemd wordt of (ironisch genoeg) Ja nee. Klecks gaat maar af op het afgebeelde omslag. De aankondiging geeft, naast het meer gebruikelijk ‘spel met taal, klank en realiteit’ een interessante samenvatting van de gedichten: ‘De dichter brengt je naar de hemel, en daarna mag je het zelf uitzoeken.’ Dat maakt toch wel nieuwsgierig naar wat daarboven te vinden zal zijn, hoe het er ook mag heten. (HHtN)

perquin_ester_naomi_thumbEster Naomi Perquin, Meervoudig afwezig

Het is alweer Perquins vierde bundel, Meervoudig afwezig. Van Oorschot schrijft dat Perquin in de bundel onderzoekt wat het betekent om ergens te vertrekken. ‘Waar ze in eerder werk graag in andermans hoofd verdween (een stem gaf aan vreemden, verschoppelingen en fabels)’, daarover schreven we hier al, ‘vraagt ze zich nu af waarom ze die beweging eigenlijk zo graag wilde maken.’ Dat klinkt als een welkome uitbreiding en reflectie op de door haar van meet af aan aangesneden thematiek.

Perquin won eerder de Liegend Konijn Debuutprijs, de Anna Blamanprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs, de J.C. Bloeprijs en de VSB Poëzieprijs 2013, voor Celinspecties. Ook was ze stadsdichter van Rotterdam. (RtN)

szymborska_thumbWislawa Szymborska, Zwart lied

Met Einde en begin gaf Meulenhof naar eigen zeggen ‘vrijwel alle gedichten’ uit van Nobelwinnaar Szymborska. Volgend jaar zal een significante rest worden uitgegeven: haar nooit gepubliceerde bundel Zwart lied. Het is niet helemaal duidelijk of dit boek, dat Szymborska’s debuut had kunnen worden, om persoonlijke of politieke redenen niet verscheen, maar nu, zeventig jaar later, zal het toch gebeuren. Volgens Meulenhof wijkt het werk in ieder geval niet af van hoe we de Poolse schrijfster inmiddels hebben leren kennen. Ze beschrijft ‘op de haar kenmerkende wijze, observerend maar met mededogen, haar ervaringen in de Tweede Wereldoorlog.’ (HHtN)

Peter Verhelst, Koor verhelst_thumb

Met Koor zal Verhelst rekenschap af gaan leggen van dertig jaar dichterschap in dertien bundels, waarvoor hij bijvoorbeeld al tweemaal de Herman de Coninckprijs won.

Verhelst maakte een keuze van 120 gedichten – alhoewel ‘keuze’ wellicht niet helemaal het juiste woord is. Volgens de aanbieding herwerkte Verhelst de meeste van de gedichten en liet hij ook een chronologische volgorde varen. Dat klinkt als een bovengemiddeld interessante bloemlezing, zouden wij zeggen. (HHtN)

zonneveld_thumbMieke van Zonneveld, Leger

Van Zonneveld was de winnaar van de vijfde Turing gedichtenwedstrijd met het gedicht ‘Nee’. Nu, ongeveer twee jaar, een verzameling tijdschriftpublicaties en een Masteronderzoek in de letterkunde later, verschijnt haar debuut Leger. De dichter die volgens de Turing-jury woorden durfde te gebruiken ‘waar we in de dichtkunst voorzichtig mee om willen gaan’ heeft volgens de aankondiging een bundel geschreven over ‘over liefde en vriendschap, over ziekte en geloof … een gemystificeerd en genadeloos zelfonderzoek van een jonge dichter die de dood in de ogen heeft gekeken.’ En het moge inmiddels duidelijk zijn dat Klecks niet vies is van een beetje mystiek. (HHtN)

Zien we iets of iemand compleet onterecht over het hoofd? (Waarbij we wel even willen melden dat het handig is als een uitgeverij al iets substantieels heeft aangekondigd, bijvoorbeeld een maand en iets van een (voorlopig) omslag.) Por ons dan even.